Dag van de lokale Democratie

Scholieren van het Zernike College,  het Maartenscollege en het Kentalis debatteerden vandaag in het gemeentehuis van Haren over actuele onderwerpen. Burgemeester Janny Vlietstra waas en van de juryleden.

dagvandemocratie-1dagvandemocratie-2dagvandemocratie-3Het doel van deze dag is leerlingen kennis te laten maken met ideologieën en verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen. Eppo van Koldam zal de dag inleiden door een presentatie te geven over lokale democratie. Na deze inleiding gaan de kinderen aan de slag met als ondersteuning leden van de volgende partijen: PvdA, D66, CDA, GroenLinks, ChristenUnie, GVH, VVD. Het ochtendprogramma bestaat uit een oriëntatie op de visie van verschillende partijen.

Tijdens de debatten ‘s middags kwamen de volgende stellingen aan de orde:

  • Cultuuronderwijs in de gemeente Haren moet alleen aangeboden worden door particulieren
  • Het centrum van Haren moet autovrij worden
  • Buurthuizen en sportkantines in Haren moeten hun eigen broek ophouden
  • Lijsttrekkersdebat: de burger beslist over de toekomst van Haren.

Na een heus lijsttrekkersdebat en een V-rede over hoe de lokale democratie er over 20 jaar uitziet was het tijd voor de juryleden om te bepalen wie de beste debater was, de beste lijsttrekker en het beste V-rede.  Alle jonge prijswinnaars spraken met vuur en verdedigden hun partijstandpunten en ideologie met verve.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

One thought on “Dag van de lokale Democratie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
2 + 25 =