Avond van paradoxen

Met de invoering van de nieuwe jeugdwet, op 1 januari 2015, gaat er een boel veranderen in de Nederlandse gemeenten voor jeugdorganisaties en hun cliënten, maar ook voor politici. Stichting Kopland organiseerde gisteravond (11-2-14) een debat in het Groninger Forum over het onderwerp: ‘Kinderen en jongeren in kwetsbare thuissituaties.

Groninger_Forum-Debat_kinde20140211_194046Voor deze gelegenheid waren de lijsttrekkers van de grootste politieke partijen uit de stad Groningen uitgenodigd en was de aftrap van de verkiezingscampagne een feit. Na een theatervoorstelling ‘Huisje Boompje’ van Theater De Steeg, zorgde Eva Hulscher (RTV-Noord) ervoor dat het eerste lijsttrekkersdebat debat rustig en gecontroleerd verliep.

Groningse politici weten (nog) te weinig af van het onderwerp jeugdzorg, dat werd ook ruiterlijk toegegeven. Maar jeugdwerkers, professionals en specialisten – die in grote getallen aanwezig waren – wisten ook niet precies wat ze moeten verwachten van de veranderingen die staan te gebeuren. Mede hierdoor is het moeilijk om concrete voorbeelden aan te geven waar politici wat mee kunnen.

Zorgen om wat wel of niet gaat gebeuren, dat is waar politici en werkveld het met elkaar eens zijn. Hekel punt in de discussie gaat worden of het onderwerp vrij wordt gegeven aan de professionele organisaties of dat de politiek een zware regelgeving gaat opleggen.
Dit was slecht een eerste dialoogronde tussen politici en professionals over dit onderwerp. Duidelijk mag zijn dat velen nog nodig zijn.

Staatssecretaris Martin van Rijn geeft aan dat er een commissie komt die alle veranderingen in de gaten gaat houden. De nieuwe wet zal hoogstwaarschijnlijk kunnen rekenen op steun van de Eerste Kamer.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
42 ⁄ 21 =