Heiploeg maakt doorstart

Vanmorgen werd het bedrijf Heiploeg uit Zoutkamp failliet verklaard. Maar meteen werd ook naar buiten gebracht dat het bedrijf een doorstart zou maken. Het Katwijkse visverwerkingsbedrijf Parlevliet & Van der Plas neemt de zaak per direct over waarbij toch 60 voltijdse arbeidsplaatsen wegvallen en in totaal 90 mensen met vast dienstverband op straat komen te staan.

heiploeg-1Het bedrijf Heiploeg is al geruime tijd in de financiële problemen. Al maanden lang rommelde het bij de Zoutkampse garnalenverwerker maar de laatste weken werden de signalen steeds duidelijker. Het bedrijf stevende af op een faillissement wat een regelrechte ramp is voor de kleine, hechte vissersgemeenschap in Zoutkamp.

De reden van jarenlange financiële problemen is o.a. te danken aan de concurrerende markt. Dan ook nog eens het feit dat Heiploeg een boete van 27 miljoen heeft gekregen voor onderling gemaakte afspraken. Deze laatste financiële tegenslag kan gezien worden als de druppel die de emmer deed overlopen. Samen met 130 miljoen aan schulden die nog uitstonden bij banken was er geen houden meer aan.

Toekomst

Over de toekomst van de garnalenvisserij in Nederland is het laatste woord nog niet gesproken. De EU wil dat er minder gevist gaat worden in gebieden waar ook Duitse vissers hun garnalen halen. Alleen al de garnalenvloot uit Lauwersoog telt 120 schepen, een veelvoud van de Duitse vloot.

ZK17De rendabele en duurzame garnalenvloot van Lauwersoog wordt door de Europese wetgeving, die er op hamert dat er in sommige gebieden minder naar garnalen gevist moet worden, op deze manier kapot gemaakt, vertelt garnalenvisser D.J. Sloot van de ZK17.

Voor de garnalenvissers uit Lauwersoog is Heiploeg van levensbelang. Als grootste garnalenverwerkingsbedrijf zijn zij de enige in het Noorden die grote vangsten kunnen verwerken.

Stabilisering

Hendrik Nienhuis, van de firma’s  Telson en Shrimping, is blij met de overname en doorstart maar betreurt de banen die verloren gaan in de regio. Volgens hem zal deze doorstart op den duur bijdragen aan de stabiliteit binnen Heiploeg en indirect ook in de garnalenvisserij. Heiploeg als bedrijf valt niet weg te denken bij de garnalenvisserij in het Noorden. Het bedrijf beschikt over de modernste apparatuur.

Nienhuis is van mening dat zeker 25% van de bestaande garnalenvissers op kort termijn zal uitvallen en daardoor de markt zich weer zal stabiliseren. Nu zijn er simpelweg te veel garnalenvissers en teveel tussenhandelaren. De soep is te dun geworden.

In eerste instantie waren er drie partijen geïnteresseerd in de overname van Heiploeg. Twee financieringsinstellingen en het Katwijkse visverwerkingsbedrijf Parlevliet & Van der Plas. “Het is beter dat een visverwerkingsbedrijf Heiploeg overneemt, die hebben tenminste nog binding met het product. De meeste klappen zullen naar verwachting vallen in de bestuurslaag.” Aldus Nienhuis.

 

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
16 × 16 =