Hoorzitting Tweede Kamer in Provinciehuis Groningen

Vandaag waren de leden van de vaste Kamercommissie Economische Zaken in Groningen voor een hoorzitting met inwoners, bedrijven en bestuurders over de gaswinning in het gebied. Ook maakten de Kamerleden een rondgang langs beschadigde huizen in Lageland, Zuidwolde en Eenum.

_DSC5921De Kamerleden hadden persoonlijk contact gehad met gedupeerden. Duidelijk werd dat sommige schadeafhandelingen goed gingen maar een deel ook niet. Gedupeerden willen een onafhankelijke schade-expert en mogelijkheid tot contra-expertise. Wat overal duidelijk kenbaar werd gemaakt was de onzekerheid waar mensen nu in leven en wat de toekomst zal brengen voor de getroffen gebieden.

Voor het provinciehuis in Groningen hadden zich veel mensen verzameld van de diverse actiegroeperingen, zoals Schokkend Groningen, De Groninger Bodembeweging, Aldel en de Groninger Dorpen. Er werd met luid getoeter gedemonstreerd. Hier en daar vloog er een sneeuwbal door de lucht maar tot ongeregeldheden kwam het niet. Tijdens de hoorzitting mochten de demonstranten de vergadering volgen op het grote scherm in het atrium van het provinciehuis.

Tijdens de zitting werd duidelijk dat de plannen die minister Kamp heeft, niet goed zijn ontvangen bij sommige mensen en actiegroepen. Het zou te weinig perspectief bieden en allemaal veel te lang duren. Minister Kamp was welgeteld een jaar geleden in Loppersum en ondertussen is er weinig tot niets gebeurd in de regio.

Tijdens de hoorzitting maakt Schokkend Groningen bekend niet meer aan tafel te willen gaan zitten. Er is genoeg gepraat en er is geen sprake van een gelijkwaardig partnerschap. Dhr. Lanting beloofde de Kamerleden nog meer acties. Ook hield hij de leden van de Tweede Kamer persoonlijk verantwoordelijk.

Fotoreportage, klik hier – een videoverslag kunt u hier bekijken (ca. 20:00)

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
12 × 1 =