Ontwikkelingen Groninger Forum

Vandaag stond in de Gemeenteraad Groningen het Groninger Forum op de agenda. Er is de laatste jaren veel te doen rondom de ontwikkeling van het Forum. Zo kijken zowel de bevolking als de gemeenteraadsleden kritisch naar de bouw. Worden de geraamde kosten niet overschreden? Nog steeds is niet duidelijk welke organisatie in het Forum gaan zitten.

Forum2We weten ondertussen dat het Nederlands Stripmuseum in 2017 verhuist van de Westerkade naar het Groninger Forum. Een win-win situatie voor het Stripmuseum en het Forum met ca. 40.000 bezoekers volgens Dirk Nijdam, directeur a.i. van het Groninger Forum, die vandaag tekst en uitleg kwam geven over de stand van zaken tijdens de openbare vergadering van de commissie Onderwijs en Welzijn.

Indeling
Het Groninger Forum is een gratis, toegankelijk en een open ruimte met een handicap voor commerciële invulling. Door de open structuur is het moeilijk om producten te beveiligen. Verder komt er een ontvangstruimte, café, expositiezaal, bioscoop met 4 gewone zalen en een loungezaal, VVV-winkel, bibliotheek, facilitaire ruimten, programmeerbare ruimten en ontvangstplekken, tv-studio, een auditorium voor 400 mensen en een dakterras met patio.

De invulling van het 18.000 vierkante meter gebouw is voor 90% rond, 10% is voor de Stadjers om invulling aan te geven. Er is voldoende fysieke en intellectuele ruimte voor ideeën geeft Dig Istha aan.

vergadering22-1-14Exploitatie
Bij de exploitatie is er een 50-50 verhouding van subsidie en commercie. Aardige score voor een culturele instelling volgens Dirk Nijdam. Het CDA is kritisch wat betreft de hardheid van die 50%. Het getal is berekend op basis van kaartverkoop en drie horeca bedrijven, geeft Nijdam aan.

6 ton tekort op de begroting tot nu toe is geen ramp maar heeft aandacht nodig geeft de wethouder aan. Bij een begroting van 14 miljoen is 6 ton eenvoudig in te boeken (weg te poetsen) maar het college doet dit niet. Dig Istha hoopt op een sluitende begroting in 2017. De mogelijkheid dat er geld bij moet is altijd aanwezig.

Het Forum is een culturele instelling waarbij de commerciële opbrengst per vierkante meter kan gaan oplopen. Een extra lening van 11 miljoen euro wordt vertrekt aan het Groninger Forum voor de inrichting.

Inspreker
Voorzitter D. Jager zou belangen hebben bij dit forumproject omdat hij met zijn zaak in de Poelstraat zit. Mevrouw Kiki wil dan ook dat de voorzitter vervangen wordt. Mevrouw Kiki geeft aan dat het OM om stukken heeft gevraagd m.b.t. tot de ontruimingsrapporten van het Groninger Forum. 12,5 miljoen gaat in totaal naar de Stichting Groninger Forum, wat wordt daar mee gedaan? De ontruimingsrapporten zijn vals, er is windhinder etc.

De fracties
GroenLinks is blij en kijkt halsreikend uit naar de opening in 2017. Teleurstellend was te horen dat er geen duurzaamheidscentrum in het gebouw komt. Partij voor de Dieren vraagt zich af wat er met de bibliotheek gaat gebeuren (transitie) en hoe duidelijk wordt gemaakt aan de burgers dat het aantal boeken gaat afnemen.

D66 complimenteert de presentatie maar vraagt zich af hoe flexibel de functies zijn en vraagt zich af wanneer het bijgewerkte plan van eisen ( 70 pagina’s) gaat komen. Het huidige document (PVE) laat te veel aan de verbeelding over.

De Stadspartij geeft aan dat deze presentatie de zoveelste is en er beter vooraf een goed plan had gemaakt moeten worden en daarna pas een gebouw neer te zetten. De PvdA wordt blij van dit heldere betoog en de presentatie van Nijdam.

De SP verwijst naar het verleden waar al vaker op het einde zaken fout gingen of duurder bleken bij culturele projecten. Blom van de VVD geeft aan dat er weinig commerciële invulling is bij deze presentatie maar staat wel achter de concrete ideeën van de huidige directeur.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
30 − 13 =