Overheid – burgers, 1 – 0

Vorige week kwam ik een rapport tegen op mijn bureau met een begeleidende brief. In die brief werd gesuggereerd dat de Gemeente Groningen en de Groningse Brandweer mogelijk hebben geknoeid met de cijfers van de brandveiligheidsrapporten die bij de bouwvergunning zaten van het nog te bouwen Groninger Forum. Een nogal zware aantijging.

forumlocatieNu ben ik geen ingenieur of brandweerman. Ik betwijfel dus dat ik de aangewezen persoon ben om hier een stuk over te schrijven. Ik schrijf over leuke en interessante zaken. Liefst zaken die kloppen, waar ik verstand van heb of die zijn te verifiëren zonder al te veel financiële aderlatingen. Ik ben tenslotte maar een piepklein visje in een grote mediazee.

De begeleidende brief gaf aan dat zeven journalisten van het Dagblad van het Noorden bedankten om deze zaak uit te zoeken, ook journalisten van RTV Noord hadden er geen behoefte aan. Misschien wil niemand zijn vingers er aan branden? Uiteindelijk is dit weer een typisch gevalletje van ‘Burger tegen Overheid’. Wil ik dan wél mijn vingers branden of is er misschien een andere redenen die overeenkomt met de afwijzing van die andere journalisten?

Blijkbaar zijn mensen nog altijd van mening dat journalisten alles schrijven wat in hun postvakje terecht komt. Gegrond of niet, onderbuik of mening. Iemand heeft iets in zijn hoofd of een mening en is er van overtuigd dat die ook klopt en journalisten worden dan geacht dit even op te schrijven, te verwoorden en te publiceren. Ook journalisten moeten eerst nakijken wat ze schrijven, controleren en desnoods onderzoek verrichten. Onderzoek wat vaak veel geld kost wat er meestal niet is.

In een ander complex geval, waar ik nog mee bezig ben, heb ik wel eens wat voorgelegd aan het onderzoeksteam van Brandpunt. Deze journalisten geven aan dat specifiek deze zaak te complex is en er geen redactionele ruimte en tijd is om te onderzoeken wat nu daadwerkelijk een feit is of slechts een mening. Het klopt dus dat journalisten graag hapklare brokken krijgen. Een redactie wil niet te veel tijd steken in onderzoeken, time is money.

Sowieso is het al uitzonderlijk een (onderzoeks)journalist te treffen die een vaste baan heeft bij een redactie, bijna allemaal ZZP-ers, maar dat even ter zijde.

Maar voor een individu geldt dat als het individu zelf geen geld heeft er ook geen onderbouwde case is, dus helemaal niets. In het geval van de case op mijn bureau zou er minstens één contra-expertiserapport moeten komen van een ingenieursbureau wat aantoont dat de cijfers daadwerkelijk niet kloppen, niet voldoen aan de eisen die de overheid stelt of dat er mee gesjoemeld is. Keiharde bewijzen zul je moeten hebben want de Gemeente laat zich niet de kaas van het brood eten.

Een cordon juristen – betaald met onze belastingcenten – zullen zich buigen over deze zaak en er voor zorgen dat het individu minimaal monddood wordt gemaakt. Overheid – burger 1-0.

Toevallig is morgenmiddag om 13:00 – woensdag 22 januari – het debat in de Gemeenteraad Groningen over de invulling van dit Groninger Forum. Het is een beladen en slepend onderwerp waar na tien jaar uiteindelijk de VVD in Groningen als een blad in de wind is gedraaid toen het woordje commerciële kabelbaan klonk. Toen was er een meerderheid en kon de schop de grond in. Sindsdien is de Gemeente Groningen krampachtig op zoek naar (commerciële) invulling voor het gebouw.

Mike Tomale

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
27 × 19 =