Minister Kamp in Loppersum

Gisteren had het Groningse dorpje Loppersum de eer om even het middelpunt van Nederland te zijn. Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, kwam om 16.30 tekst en uitleg geven op het gemeentehuis over de besluiten die de regering heeft genomen op het gebied van de gaswinning in de regio. Minister kamp werd hierbij bijgestaan door commissaris van de Koning, Max van den Berg, De burgemeester van Loppersum, de heer Albert Rodenboog (CDA) en de directeur van de NAM.

_DSC5339De regering heeft een besluit genomen op basis van de rapporten van Staatstoezicht die adviseerde meteen te minderen met de gaswinning, in het belang van de veiligheid. In de komende drie jaar zal mogelijk een aardbeving in het gebied komen met een kracht van 4,1 op de schaal van Richter waarvan het episch centrum in Loppersum ligt. De kans is 90% aanwezig dus er is 10 % kans dat de aardbeving zelfs zwaarder zal zijn.

In de gasvelden bij Loppersum wordt de productie met ingang van deze week voor 80% verminderd maar in andere gaswinningsregio’s wordt gewoon doorgegaan en de afgesproken hoeveelheid gas uit de grond gehaald. Het probleem wordt dus verplaatst naar de zuidelijkere gasvelden.

De compensatie die Groningen krijgt, naar aanleiding van het akkoord, bedraagt 1,2 miljard euro, verdeeld over 5 jaar. Hierin zijn inbegrepen de vergoeding voor de huidige 12.000 schademeldingen maar ook eventuele schade in de toekomst en het preventief handelen en verbouwen. Ook zal er geld gereserveerd worden om de dijken veilig te stellen.

Tijden de persconferentie liepen de gemoederen buiten flink op. Er werd door manifestanten met eieren en appels gegooid. Bewoners uit de regio waren met honderden naar Loppersum gekomen om hun ongenoegen te uiten. Tractoren uit de regio reden demonstratief rondjes rond het gemeentehuis zodat minister Kamp het pand niet kon verlaten. Uiteindelijk ging een delegatie van emotionele burgers met minister Kamp praten en koelde de menigte af.

De komende drie jaar zal er constant gemonitord worden om meer inzicht te krijgen in de reactie van de bodem op het boren. Dit zou uiteindelijk moeten bijdragen aan een betere veiligheid van de burgers en hun eigendommen in het winningsgebied en de bevingen beheersbaar maken.

In het programma is ook opgenomen om bestaande woningwaarde weer te verhogen door bijvoorbeeld extra te isoleren en zonnepanelen te plaatsen. Ook de infrastructuur wordt versterkt, zoals gasleidingen en rioleringen.

Minister Kamp is zich er bewust van dat Groningers niet alleen maar woorden geloven. Geen woorden maar daden. Max van de Berg vulde nog aan: “vertrouwen op herstel, herstel van vertrouwen!” Hij prijsde de samenwerking tussen het kabinet, de provincie, de lokale bestuurders en de bevolking en onderstreept nogmaals de potentie van de regio.

Voor veel Groningers gaan de maatregelen die getroffen worden nog steeds niet ver genoeg. De regering houdt onvoldoende rekening met de werkgelegenheid- en leefbaarheidsproblematiek.

Foto’s uit Loppersum en tijdens de persconferentie

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
7 + 16 =