Diederik Samsom krijgt de volle laag in Middelstum

Gisteravond om 19:15 arriveerden Tweede Kamerleden Tjeerd van Dekken en Diederik Samsom in het Groningse dorpje Middelstum waar zij op de parkeerplaats van zalencentrum Vita Nova werden begroet door een grote protest menigte van Schokkend Groningen, de Groninger Bodem Beweging en teleurgestelde medewerkers van het failliete Aldel.

Samsom-1-MiddelstumSamsom was samen met van Dekken de hele dag op werkbezoek in de provincie. Hetzelfde wat hun collega Sybrand van Haersma Buma een week eerder deed. In Middelstum trok Samsom ongeveer een uur uit om de bezoekers en demonstranten aan te horen en de plannen van de PvdA uit te leggen aan de bezoekers.

De partijleider van de PvdA had geen gemakkelijke avond, het werd een zwaar uur voor hem. Veel teleurgestelde bewoners uit de omgeving waren naar de PvdA-avond gekomen waar de bevlogen sociaaldemocraat probeerde zijn achterban een hart onder de riem te steken.

Samsom-2-MiddelstumDe actievoerders van Schokkend Groningen liepen tijdens de bijeenkomst boos de zaal uit en weigerden verder nog naar de verkiezingsretoriek van Samsom te luisteren. Ondanks pogingen van Samsom om op te komen voor de regio was het moeilijk voor hem om geloofwaardig over te komen.

Solidariteit omdraaien

Samsom-4-MiddelstumSamsom gaat in Den Haag pleiten om de solidariteit van de afgelopen decennia om te draaien. Nu is Groningen aan de beurt om gecompenseerd te worden. Het boren naar gas moet minder zodat de aardbevingen beheersbaar worden en er moet perspectief worden geboden aan de regio.

Besluiten moeten door het kabinet worden genomen die op hun beurt weer wachten op het rapport van Staatstoezicht op de Mijnen. Dit samen genomen met het rapport van de commissie Meijer moet ervoor zorgen dat de juiste beslissingen worden genomen.

Aardbevingen

Samsom wil er voor pleiten om de bureaucratische rompslomp betreffende het taxeren van de schades te vergemakkelijken. Ook zou er een speciaal fonds komen wat aangesproken kan worden voor preventieve verbouwingen en schadeherstel in de toekomst. Het moet ook mogelijk zijn om een contra-expertise aan te vragen en vergoed te krijgen.

De gedupeerden zijn niet te spreken over de taxateurs die door de NAM zijn aangesteld. Volgens hen ontbreekt het de taxateurs aan kennis.

Aldel

Samsom-3-MiddelstumWat Aldel betreft geeft Samsom de hoop nog niet helemaal op maar geeft tegelijkertijd aan geen valse hoop te willen scheppen. “Het redden van Aldel is hoogstwaarschijnlijk goedkoper dan het afbouwen van het bedrijf en de grond saneren” wordt uit de zaal opgemerkt.

Er zijn nog verschillende scenario’s die bekeken moeten worden, dus helemaal afschrijven van de Groningse aluminiumsmelter is nog niet aan de orde.

Samsom beloofd dat de regering de provincie Groningen niet zal laten vallen, maar zijn woorden worden met een korreltje zout genomen. Het is moeilijk voor Diederik Samsom om een zinnige discussie te voeren. Emoties en cynisme voeren de boventoon in de vraagstelling en reacties uit het publiek.

Groningers moeten zelf kunnen beslissen waar het geld, dat het kabinet gaat toezeggen voor de getroffen regio, aan besteed wordt. Aldus Diederik Samsom tijdens een demonstratieve en emotioneel beladen avond in Middelstum.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
10 × 11 =