Het Wierdenmuseum in Ezinge

Het historisch wierdedorpje Ezinge is klein, maar heeft een pracht van een modern museum en kerk met losstaande toren uit de 13de eeuw die op een half afgegraven wierde staat. Het prachtige dorpje ligt midden in het Middag-humsterland en is een van de oudste cultuurlandschappen in Noordwest Europa.

wierdenmuseumHet Wierdenmuseum ligt aan de Van Swinderenweg 10. Aan de linkerkant is een grote parkeerplaats. Aan de buitenkant lijkt het een oud pand, maar zodra je de hoofdingang met de automatische schuifdeuren hebt bereikt is dat beeld meteen weg.

Niks oud en muffig museum, integendeel, een modern, state of the art museum wat met zijn tijd is meegegaan en moderne architectuur, kunst en oudheid in harmonie tot elkaar laat komen. Twee zalen met tekst, uitleg en een collectie voorwerpen uit de opgraving in 1930. Een filmzaal en een archeologisch informatiepunt met veel beeldmateriaal, maken het geheel informatief en compleet.

Het museum ligt slecht 15 kilometer van de stad Groningen vandaan en is zeker de moeite waard om te bezoeken. Niet alleen binnen worden activiteiten ontplooid maar ook buiten. Zo is er iedere tweede zondag van de maand een gids die u een gratis rondleiding geeft in het museum en daarna met bezoekers naar de wierde loopt om daar te vertellen over de geschiedenis van de kerk en de afgraving van de wierde.

Verder behoort een rondwandeling van 5 kilometer rond het dorp en de wierde ook tot de mogelijkheden. Men kan zelfs een landschapsgids boeken voor wandel of fietstochten.

Voor meer informatie: www.wierdenland.nl

foto-impressie

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
13 + 17 =