Provinciale Staten vergaderen over Aldel

In de Provinciale Staten van Groningen werd gistermiddag vergaderd over de positie van het bedrijf Aldel en zijn werknemers. Kernvraag bij deze vergadering was: sluiten we ons aan bij het besluit van minister Henk Kamp om Aldel te laten gaan of gaan we als Provinciale Staten Groningen toch iets ondernemen om de ca. 800 mensen die hun baan verliezen te helpen.

aldel-3Een van de partijen die niet direct voor een overname, doorstart of financiering van Aldel pleit, is de Partij van de Arbeid. Deze spreekt slecht haar medeleven en sympathie uit maar volgt de weg die minister Kamp is ingeslagen. De partij vindt ieder voorstel van andere partijen tot nu toe niet erg realistisch.

Gedeputeerde Yvonne van Mastrigt hoopt op een doorstart en heeft opdracht gekregen van de Statenleden om diverse reddingsscenario’s goed uit te werken voordat er een definitieve beslissing wordt genomen en Aldel helemaal wordt afgeschreven. Ook is de analyse van de curator belangrijk om deze mee te nemen in de overweging.

aldel-1Zo is één van de mogelijkheden dat Aldel bijvoorbeeld verder zou kunnen gaan als aluminium recycle bedrijf. Maar voordat er geld in het bedrijf wordt geïnvesteerd zal eerst een risico analyse gemaakt moeten worden. Er zal gekeken moeten worden welke publieke en private partijen de kar gaan trekken. Mocht Aldel werkelijk wegvallen, wordt een flink deel van de fundering in het Eemsdelta gebied weggevaagd.

Opmerkelijk was dat de laatste 2 miljoen overbruggingskrediet werd overgemaakt door de Provinciale Staten van Groningen op 3 december 2013. Een week later werd het aankomend faillissement bekend gemaakt achter de schermen. Zomaar nu 20 miljoen investeren in het noodlijdende Aldel, wat al aan ongeveer tien jaar aan het overheidsinfuus hangt, is voorlopig niet aan de orde. Toch pleiten PVV, CDA en de SP voor deze oplossing. De Andere partijen in de PS Groningen geven de voorkeur aan een langere termijn oplossingen die perspectief biedt.

aldel-2GroenLinks benadrukte dat de financiële problemen van Aldel niet alleen te wijten waren aan de goedkopere energieprijs in Duitsland maar dat zeker de concurrerende positie van de Verenigde Staten in de aluminiumbranche niet moest worden weggevlakt.
D66 vindt het belangrijk dat binnen Europa wordt gediscussieerd over een gelijkwaardig speelveld. De risico’s die voortkomend uit tekortkomingen in Europees beleid uiten zich nu via Aldel. De EU moet zich bewust zijn van de catastrofale gevolgen voor onze regio en hierop reageren.

Voor de aanwezige demonstranten, werknemers en sympathisanten op de tribune en in het atrium van de Provinciale Staten is het dus weer afwachten tot de volgende vergadering.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
32 ⁄ 16 =