Vreemde maatschappelijke effecten

Sinds de Antilliaanse Chinees Tak Kee aan de Bedumerweg de deuren heeft moeten sluiten zie je ook geen jongeren meer voor dit pand rondhangen. Nu is de Bedumerweg de laatste tijd wel weer erg in het nieuws wat betreft drugsgerelateerde berichten. Maar laat ik daar geen conclusies aan verbinden wat betreft dit schrijven.

DSC_5281Blijkbaar is het ook niet zo gezellig om rond te hangen bij een pand wat gesloten is en waar niets te krijgen is. In het geval van de Antilliaanse Chinees was er iets meer te krijgen dan alleen maar lekkere Caribisch-chinese gerechten, maar dat is een verhaal apart. Een tiental meter verderop, langs de Bedumerweg, is een Surinaams eethuisje, Shanti Rotishop. Ook hier zijn veelvuldig jongeren te vinden die buiten gezellig een beetje rondhangen zodra het eethuisje zijn deuren opent.

Toch zie je deze jongeren niet hangen voor andere eetgelegenheden aan de Bedumerweg. Niet bij Cafetaria Koning en ook niet bij Cafetaria De Wachtkamer. Blijkbaar is het daar niet gezellig…of heeft dat een andere reden?

In Beijum, in Winkelcentrum-Oost is de videotheek aan de Claremaheerd weg. Deze videotheek annex sigarettenboer, postkantoor, supermarkt en wat nog niet meer, had een brede maatschappelijke functie en had ook een ING-pinautomaat aan de zijkant van het winkelpand. Bijna alles was er te krijgen en ook voor een gezellige babbel kon je er terecht.

Doordat de Gemeente en politie constant meldingen kregen van overlast door rondhangende jongeren voor het pand en mensen zich geïntimideerd voelden als ze even moesten pinnen, heeft de eigenaar uiteindelijk besloten zijn boeltje te pakken en elders in de stad zijn werkzaamheden voort te zetten.

Toch ligt net naast het pand van de voormalige videotheek aan de Claremaheerd een café, genaamd Café Biljart Beijum. Ook daar zie je nooit jongeren voor lanterfanten of hangen. Bij het verdwijnen van de videotheek is de overlast van deze hangjongeren ook verdwenen. Voor menigeen zal dit een positief wending zijn, maar er is wel een winkel, een postkantoor én een pinautomaat verdwenen uit het toch al karige winkelbestand van Beijum-Oost. De ouderen die wonen in de omliggende verzorgingstehuizen moeten nu, met of zonder rollator, naar Winkelcentrum-West lopen, wat voor iemand die slecht ter been is behoorlijk ver is.

Wat zorgt er voor dat jongeren wel voor het ene pand gaan hangen en niet voor een ander? Ligt het aan de aanpak van de eigenaar? Ligt het aan het assortiment wat wordt verkocht in een bepaalde winkel? Komt het door de sociale controle in de buurt?

Allemaal vragen waar ik de antwoorden niet op weet…

Mike Tomale

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
19 + 30 =