Groningse wijnen (deel 2)

Kwantiteit en kwaliteit

Ondanks de volle aromatische smaak van de Groningse wijnen en de bevlogenheid van de Groningse wijnboeren kon ik, in de Hoofdstad van de Smaak, Groningen, geen leverancier vinden van echte Groningse wijnen, ook niet bij supermarkten. Daarvoor moet je toch echt nog bij de wijnboeren zelf zijn.

druivenBij wijninkoper Hein Post gaat bij de inkoop de voorkeur uit naar een biologisch of biodynamisch geteelde wijn. Dit, onder andere, vanwege het lagere gehalte aan sulfiet (zwaveldioxide) dat tijdens de vinificatie aan de wijn wordt gevoegd. Sulfiet is een conserverende stof die fermentatie en oxidatie moet tegen gaan. In kleine hoeveelheden toegevoegd is sulfiet volstrekt onschadelijk ( de EU grenswaarde voor rode wijn is 160 mg per liter). Een biodynamisch werkende producent zit meestal op waardes rond 40-60 mg per liter! Het drinken van een wijn met een te hoog sulfiet gehalte leidt bij de meeste mensen direct tot hoofdpijn. Aangezien wijn niet valt onder levensmiddelen, is het dus niet verboden.

In een kort interview met de wijninkopers van Jos Beeres Wijnkoperij en Hein Post uit Groningen krijg ik al gauw sterk de indruk dat het zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de Groningse wijn is die het product nog niet klaar maakt voor de Nederlandse markt. “Een Gronings flesje wijn van een halve liter kost al gauw 18 euro en de kwaliteit is nog niet zo dat het dat bedrag ook werkelijk waard is”, aldus wijninkoper Jos Beeres. Een prijs die trouwens ook wordt gehanteerd door wijnboer Van Meekeren van Domein de Pasa de Corinto.

Deze hoge prijs per fles komt in ieder geval tot stand door de beperkte oplage. Ook geeft de wijninkoper van Jos Beeres Wijnkoperij aan dat kwaliteit van de Groningse wijnen op de goede weg is maar dat het misschien nog wel 10 tot 20 jaar zal duren voordat deze vaste voet aan de grond krijgt in ons land. Het klimaat is hier vooral debet aan. Hein Post geeft als advies dat er vooral eens moet gekeken worden naar verbetering in het vinificatieproces. Collega wijnboeren in Limburg en de Achterhoek boeken met hun methoden succes met als resultaat kwalitatief veel betere wijnen.

“Er moet nog wel wat vooruitgang worden geboekt in de wijnbereiding” (citaat wijnboer Hervé Bertaud in de uitzending van RTV Noord)

Het bovenstaand citaat werd weer bevestigd door beide wijninkopers. De Groninger wijnboer houdt teveel vast aan de gangbare hybride druivensoorten en aan het uiteindelijke vinificatieproces wat bepalend is voor de wijn. Het eindproduct zal om die reden in kwaliteit nooit kunnen wedijveren met de wijnen uit de provincie Limburg van bijvoorbeeld een Apostelhoeve.  In de Limburgse mergel- en grindgronden gedijen druiven als de riesling, auxerrois, müller-thurgau en pinot gris uitstekend.

Toch kunnen ze bij Wijngaard Ol Diek zich niet vinden in de uitspraken van beide wijninkopers. Ol Diek is het grootste wijnproducerend bedrijf in de provincie Groningen en zet tussen de 10 en 20

duizend flessen druivenwijn per jaar om. Afzet en afnemers zijn er genoeg, dus de wijninkoper als tussenpersoon is niet nodig. De prijs van een fles wijn in Nieuwolda varieert per soort tussen de 5 en de 12 euro.

wijnvatenCoöperatie

In de Achterhoek werken de wijnboeren samen in een coöperatie die zich ook bezig houdt met marketing activiteiten. In Groningen kent men een dergelijk werkende coöperatie niet. Er is wel een wijngilde voor hobbyisten, genaamd De Braamstruik dat zich bezighoudt, naast het proeven en beoordelen van elkaars wijnen, met het aanleren van bepaalde basale wijnbouwtechnieken aan nieuwelingen en geïnteresseerden. Ook is er nog een overkoepelend wijngilde, de Wijngaardeniers, waarbij de provincie Groningen valt onder de regio Noord Nederland.

Een coöperatie of belangenvereniging oprichten onder de Groningse wijnboeren lijkt vooralsnog niet aan de orde. Iedereen is voornamelijk voor zichzelf bezig en heeft geen problemen om zijn wijn aan de man te brengen. Mede omdat de opbrengst beperkt is in de provincie en er geen overschot is aan wijn zijn de wijninkopers nog niet echt interessant voor de wijnboeren.

Toch dacht men daar vroeger anders over. Men was er van overtuigd dat samenwerking binnen een overkoepelend orgaan wel zijn vruchten zou afwerpen. Zo was er vroeger de Noordelijke Vereniging van Likeurstokers, Wijnhandelaren, Limonade- en Vruchtenwijn fabrikanten die in 1971 werd opgeheven.

Onbekend? Misschien, maar zeker niet onbemind

Zeker in kleinere kringen en bij ingewijden is de Groningse wijn bekend en misschien wel onofficieel verheven tot het niveau van een Franse Bordeaux of een Duitse Riesling. Alleen geldt dat nog niet voor het grote publiek en zitten wijninkopers nog niet te wachten op een flesje Groningse wijn. In de Hoofdstad van de Smaak moeten ze het voorlopig nog even zonder doen.

Wijnschrijver Harold Hamersma geeft bij Studio Maxlive aan dat het goed gaat met de Nederwijn, vooral de laatste jaren. We produceren in Nederland gemiddeld zo’n 1.353.400 flessen wijn per jaar met 200 wijnboeren. We hebben een warme, bijna tropische zomer gehad, een vroege bloei en een goed najaar. Alle facetten voor topkwaliteit zijn aanwezig. Het kan dit jaar bijna niet meer misgaan. De Groningse wijnen kwamen niet naar voren in zijn boek.

“….die heb ik nog niet mogen beoordelen…Terwijl toch de slogan luidt: ‘Er gaat niets boven Groningen.’”

Ook het bekende wijnmagazine “Perswijn” besteedt voldoende aandacht aan Nederlandse wijnen. Toch kom je geen een Groningse wijn tegen in hun stukken.

Zolang de Groningse wijnen geen deel uitmaken van het standaard wijnassortiment van de Nederlandse winkels en er geen extra aandacht aan wordt besteed, zullen de Groningse wijnboeren figuurlijk water bij de wijn moeten doen wat betreft de bekendheid bij het grote publiek. Hopelijk is dit een poging.

Tekst en foto’s Mike Tomale ( Gepubliceerd in Horeca Noord 19e jaargang, nummer 6 – 2013 ) – deel 1

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
30 × 15 =