Natural Beauty – van Fra Angelico tot Monet

In het Groninger Museum is gisteravond een tentoonstelling geopend door Monique van de Ven. Monique van de Ven is ambassadrice van Unicef, en dat heeft alles met deze tentoonstelling te maken. De tentoonstelling ‘Natural Beauty’ is een uniek samenwerkingsverband tussen het Groninger Museum en Unicef. De collectie kunstwerken van Gustav Rau die tijdens deze tentoonstelling wordt getoond zijn door hem overgedragen aan Unicef, een jaar voor zijn overlijden.

GroningerMuseum-6-12-13 (15)Gustav Rau (1922-2002) werkte als tropenarts in voormalig Zaïre en kwam van goede huizen. Toen zijn vader overleed besloot hij de erfenis te beleggen in kunst. Hij reisde vaak naar Europa om kunst in te kopen en dit in Zwitserland onder te brengen. In 1958 kocht hij zijn eerst meesterwerk, het schilderij ‘’ Die Köchin des Niederländers van Gerard Dou  (1613-1675). Hij wist deze collectie tot 1999 voor de buitenwereld te verbergen, daarna bracht hij de 800 verzamelde kunstwerken in het openbaar.

De Tentoonstelling in het Groninger Museum toont kunstwerken van de oude meesters, zoals Fra Angelico, Dou en Monet. De collectie Rau wordt aangevuld met de eigen collectie van het Groninger Museum. Het zwaartepunt hierbij wordt gevormd door stillevens uit de 17de eeuw en landschappen uit de 20ste eeuw.

De tentoonstelling wordt voor kinderen interactief gemaakt. Dat wil zeggen rondleidingen, workshops en een schilderswedstrijd waar de kinderen iets van zichzelf moeten inbrengen. De schilderijen worden verkocht en de opbrengst gaat naar Unicef. Ook van de bijhorende catalogus en het maandmagazine van het Groninger Museum gaan een deel van de opbrengst naar Unicef.

De gehele collectie, die nu al tientallen miljoenen waard is zal na 2026 worden verkocht. De opbrengst gaat naar Unicef.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 7 december tot 25 mei 2014.

Voor een fotoreportage, klik hier

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
46 ⁄ 23 =