Yin en Yang, niet in balans

Er komt waarschijnlijk wel eens een moment in ieders leven, dat je met de reguliere geneeskunde op een dood spoor terecht komt. Ze kunnen je niet helpen, hebben geen oplossing en wijten alles uiteindelijk maar aan stress. Na tien jaar tevergeefs ziekenhuis in en uit te hebben gelopen en menig specialist te hebben geconsulteerd loop ik nog steeds met mijn kwaal rond. Tien jaar ellende want het wordt steeds erger als ik heel eerlijk moet zijn. Des te frustrerender is de gedachte dat de reguliere geneeskunde me van het kastje naar de muur stuurt met als resultaat ‘noppes’.

yinyangTuurlijk, ze hebben hun best gedaan. Ingewikkelde onderzoeken, zware medicatie maar uiteindelijk geen resultaat. Ik begin me zo langzaam af te vragen waar dit moet eindigen. Er zijn dagen dat je niets aan me kunt merken en dat ik normaal functioneer maar ik heb ook van die dagen dat ik moeite heb om mijzelf overeind te houden en me amper in het openbaar durf te vertonen.

Dat kun je een tijdje volhouden, in mijn geval 10 jaar, maar wanneer gaat het anderen opvallen? Mijn gezin weet het maar mensen die ik dagelijks voor mijn werk ontmoet niet. Tot nu toe heb ik nog geen vervelende vragen hoeven te ontwijken, maar er komt een moment…

Nu ben ik niet echt het type wat gelooft in de ‘holistische benadering’. Je weet wel, ruwe bolster blanke pit, nuchter en met beide voeten op de grond, maar als je zo ver heen bent als ik, dan wil je graag overal in geloven en grijp je alles met beide handen aan.
In plaats van babi pangang op te halen bij de Chinees heb ik me laten overhalen om eens bij een Chinese kruiden arts langs te gaan. Onder het motto van ‘baat het niet dan schaadt het niet’.

Na ongeveer 10 minuten wist de Chinese dame van gemiddelde leeftijd me te vertellen wat er met mij aan de hand was. En in die tien minuten was vooral de Chinese dame aan het woord. Een ‘diagnose’ die ik tot nu toe nog niet had gehoord en voor ik het wist lag ik op een tafel met ongeveer 30 naalden in mijn lijf. “zo, lekker slaapje doen, twee keer per week en over twee weken beter. “Welterusten”, en ze deed het grote licht uit.

Redelijk van mijn à propos door de getoonde daadkracht van de Chinese dame viel ik na 5 minuten in slaap om zachtjes weer na 25 minuten door de dame te worden gewekt. “Lekker geslapen? Zo, klaar. Pilletjes innemen na het eten, over drie dagen terug komen. Eerste consult met pilletjes en acupunctuur 120 euro, iedere volgende keer 60 euro”.

En ik stond weer buiten. Om die yin en yang in balans te krijgen moet je wel wat over hebben. Nu maar hopen dat mijn zorgverzekeraar dit vergoed, of in ieder geval een gedeelte. De keuze tussen wel gezond maar veel betalen of niet gezond en kost niets is op zich een makkelijke, maar je moet wel wat achter de hand hebben om je yin en Yang in balans te krijgen.

Mike Tomale

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
21 × 9 =