Connecting Worlds

In de reeks van gesprekken met ondernemers die voor een gedeelte gefinancierd worden vanuit het project Innovatief en Duurzaam MKB Groningen kwam ik afgelopen dinsdag terecht op de Westerkade in Groningen, bij het Pand van de Toekomst. Hier werd ik ontvangen door ondernemer Peter van der Tang en zijn collega Berjan Jonker. Beiden zijn werkzaam bij Negotica en houden zich onder andere bezig met het ontwikkelen van een project wat Carebro heet.

Negotica_Carebro-1
Wilma Mansveld, voormalig gedeputeerde van de Provincie Groningen, die ervaart hoe breinaansturing werkt.

Negotica is een innovatief bedrijf wat zich vooral spitst op de ontwikkeling van huisautomatisering ofwel domotica. Het deels gesubsidieerde project moet gaan zorgen voor innovatieve oplossingen die in eerste instantie inzetbaar zijn in de zorg. Binnen het Carebro project worden oplossingen bedacht waarmee men bijvoorbeeld een computer kan aansturen met het brein. Het project is opgedeeld in verschillende deelprojecten omdat tijdens de ontwikkeling van Carebro er nog tegen veel (praktische) problemen wordt opgelopen en dit veel tijd en geld zal vergen om deze op te lossen.

Innovatie in de zorg

Het doel bestaat uit het ontwikkelen van een universeel systeem met de mogelijkheden van nu die ook in de praktijk eenvoudig aan te passen zijn aan de wens van patiënten of gebruikers. Dus universeel maar ook maatwerk. Dat brengt ons meteen tot het tweede gedeelte van het project en dat is Home Automation. Bij dit project, wat direct ondersteund wordt door de 32.056 euro uit het subsidiefonds van de Provincie Groningen, komt het er op aan om een product te ontwikkelen wat er voor zorgt dat het comfort en de mogelijkheid tot zelfredzaamheid duidelijk afwegen tegen de kosten die gemaakt worden voor zorg.

Met andere woorden, er wordt een systeem ontwikkeld waarbij mensen met een beperking vanaf één device (tablet) diverse verschillende applicaties en situaties kunnen beheren. Zo valt er te denken aan de bediening van de tv, het licht, de radio, de gordijnen, telefoon maar ook aan het automatisch openen van de deur en de beveiliging die erbij hoort. Een applicatie die ook kan worden gedeeld via een beveiligd internetprotocol, met bijvoorbeeld de ouders van een beperkt kind wat toch zelfstandig probeert te leven. Op deze manier hebben de ouders ook nog een beetje toezicht en controle en is er minder zorg nodig als ondersteuning bij de zelfredzaamheid.

Bij dit project zijn studenten van de universiteit van Leuven betrokken.

Negotica_Carebro-2
De NGenius tabletbesturing

Kosten en beperkingen

Als deze praktische oplossingen er voor zorgen dat er minder zorghandelingen nodig zijn, dan is dit een win-win situatie. Minder zorg en meer zelfredzaamheid. Meteen rijst natuurlijk de vraag: “wat zou dit dan moeten kosten en wie betaald dit?” De kosten van een dergelijk project, waarbij universeel en maatwerk gerealiseerd worden komt op ongeveer 1000 euro per jaar.

Maar in het oubollige zorgsysteem wat we nu kennen is bijna iedereen op de werkvloer in zorginstellingen enthousiast over de komst van innovatieve oplossingen die de arbeid op de werkvloer lichter maken en het comfort voor cliënt of patiënt aanzienlijk verhogen. Maar hoe hoger je in de hiërarchie van een zorginstelling komt met innovatieve ideeën of producten, des te meer tegenwerking er is. Het old boys netwerk laat weinig ruimte voor nieuwe, innovatieve ideeën van kleine zelfstandigen.

Ook van dit bedrijf kregen we te horen dat de weg naar de bank voor een lening een onmogelijke is. Zoals ik al vaker schreef blijkt hier ook dat banken garantie willen en een periode gaan monitoren. Ook in deze branche gaat de ontwikkeling zo snel dat als je een product hebt ontwikkeld de tijd je al heeft ingehaald.

Vandaar dat het bedrijf Negotica ook gezocht heeft naar andere vormen van geldmiddelen naast de eigen financieringen. Voor de verdere ontwikkeling van hun ideeën en om zo hun visie te realiseren was steun vanuit het project Innovatief en Duurzaam MKB Groningen hierbij zeer welkom.

Eerder bezochte bedrijven in deze serie:

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
9 ⁄ 3 =