Domus Novae Lucis (Klooster Ter Apel)

In het zuidoostelijk puntje van onze provincie, in de bossen van Ter Apel , staat een prachtig oud klooster. Nu de herfst zijn werk doet is het klooster uit 1360 niet meer verscholen achter de dikke bomen en al zichtbaar vanaf de weg. Een imposante kerk met kloostergedeelte wat tegenwoordig dienst doet als museum en expositieruimte.

Ter-Apel-Klooster5
Klooster ter Apel
Ter-Apel-Klooster4
De zolder van het klooster, boven de gewelven van de Kruisgang

In de 13de eeuw was het klooster van de premonstratenzers of norbertijnen en vanaf 1465 van de orde van het Heilige Kruis. In 1594 werd het klooster in het kader van de reformatie gesloten. In 1619 kwam Westerwolde met Klooster en landerijen bij de stad Groningen.

Direct bij de ingang zien we een kruis, wat overal verder in het klooster en de kerk is afgebeeld. Het is het kruis van de Orde van het Heilige Kruis. Dit wordt gedragen door de kruisheren, niet te verwarren met de kruisridders. Het heeft hier in Ter Apel niets te maken met de Da Vinci Code of de Illuminatie.

Ter-Apel-Klooster1
Boek uit het Scriptorium
Ter-Apel-Klooster3
Sacrale expositie

Kruisheren houden zich voornamelijk bezig met onderwijs en parochiezielzorg, maar ook met het binden en restaureren van boeken. Voorbeelden hiervan zijn Edgard Claes osc (Ordo Sanctae Crucis) en Berhard Leisenheimer osc. Beide heren exposeren momenteel in het Klooster met ‘Bewogen Stilte’.

In de proviandkelder van het klooster werd , vroeger door de Kruisheren, in samenwerking met de norbertijnen bier gebrouwen. Het Kruisheren bier wordt o.a. geschonken in De Refter van het Klooster.

Ter-Apel-Kloosterkerk
De Kanunnikenkerk
Ter-Apel-Kloostergang
De kruisgang

Tot 1900 werd dit klooster bewoond door monniken. De voormalige kanunniken ( na 1465) en lekenkerk wordt nu nog steeds gebruikt door de hervormde gemeenschap in Ter Apel. Op de binnenplaats is nu een unieke kruidentuin aangelegd met ca. 130 verschillende vitaminerijke en medicinale planten. Vroeger was dit het kerkhof. Klooster Ter Apel behoort sinds 1992 tot de top 100 lijst van UNESCO.

Meer historische informatie over Klooster Ter Appel uit de Groninger Archieven

Tekst en foto’s Mike Tomale

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
21 × 19 =