Simplon

De financiële situatie van Simplon is een moeilijk verhaal ge worden. Te vaak en te veel liquiditeitsproblemen. Oud directeur van Simplon, Hubert Nauta was inspreker bij dit onderwerp tijdens de gemeenteraadsvergadering. Hij hield een emotioneel betoog en vraagt de raad om vooral met het hart te beslissen. Als oorzaak van dit faillissement geeft Nauta twee oorzaken, namelijk de recessie en het feit dat de Gemeente Groningen altijd voor een dubbeltje op de eerst rij heeft willen zitten.

simplonBijna alle partijen waren het er over eens dat de artistieke activiteiten van Simplon niet verloren moeten gaan. Het is jammer dat Vera in eerste instantie de activiteiten van Simplon niet wil over nemen.
Vooral de VVD was fel en veroordeelde Simplon en het bestuur. Simplon was volgens Max Blom geen hoofdpijndossier maar een portemonnee probleem. De Belastingbetaler hoeft niet op te draaien voor deze zwakke bedrijfsvoering.

Wethouder

Wethouder Dig Istha gaf aan dat er een curator is aangewezen, na de uitspraak van het definitieve faillissement door de rechter. De curator moet zorgen voor de afwikkeling. Activiteiten van Simplon gaan gewoon door, met alle hulp van het college benadrukt de wethouder. De Popketen moet versterkt worden in de stad, van het kleinste podium tot aan Martini Plaza, aldus de wethouder.

De financiële problematiek bij Simplon was al zichtbaar door de vele signalen. De aangestelde interim directeur gaf aan dat er wel 200.000 euro nodig was om de balans van het jongerencentrum in evenwicht te krijgen.
De financiering van Simplon was een ingewikkeld constructie. Doordat er in het begin van deze eeuw een lening verstrekt is aan Simplon voor de verbouwing is de rente voor de aflossing bijna net zo hoog als de subsidie.

Zodra een nieuwe partij zich meldt zal het college het proces begeleiden en controleren.

Eerdere stukken over dit onderwerp:

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
12 ⁄ 1 =