Hondenbeleid

Vandaag stond in de raad het hondenbeleid op de agenda. Koppen met spijkers moeten er geslagen worden waarbij zowel hondenbezitters, de VHG en niet hondenbezitters zich in moeten kunnen vinden.

BOAPartij voor de Dieren pleit voor een gedoogbeleid, alleen bij overlast aanpakken ten aanzien van de aanlijnplicht. De Stadspartij wil de aanlijnplicht helemaal afschaffen of alleen voor honden die overlast zorgen of overdag handhaven. Student en Stad  is voorstander van het handhaven van de opruim- en aanlijnplicht.  De VVD wil slimmer handhaven.

Handhaven moet geen synoniem worden voor bekeuren. Discretionaire bevoegdheid laten meewegen bij bepaalde situaties, aldus de PvdA. SP geeft aan dat er geen ‘hellend vlak’ moet ontstaan door eindeloze discussies. Kris van der Veen van de fractie Groen Links geen lik-op-stuk maar interpretatie door de BOA. ChristenUnie vindt dat hondenpoep opruimplicht gehandhaafd moet blijven maar pleit voor uitbreiding van afvalbakken.

D66 is blij met het ‘zal’ bekeuren wat naar ‘kan’ bekeuren gaat, net als het CDA. De Stadspartij heeft toch wel kanttekeningen bij de interpretatie van de BOA’s.

College

Het college zoekt naar de balans, geeft Jan Seton aan. Afvalbakken kosten 1000 euro per jaar, niet voor aanschaf maar om bij te houden. Iedere uitzondering op de huidige regel maakt de regel alleen maar onduidelijker met betrekking tot de aanlijnplicht. Wethouder Jannie Visscher geeft aan dat er meer kans is op overlast door nuancering van het huidige beleid. BOA’s schrijven niet te pas en te onpas boetes, daarvoor hebben we met professionals te maken.

Eerdere stukken over dit onderwerp:

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
13 × 25 =