De Poppen van Riga

Het Veenkoloniaal Museum Veendam organiseert op dit moment de Letlanddagen. Als onderdeel van dit thema zijn er diverse exposities, onder andere “De Poppen van Riga”. De verbindende factor tussen Veendam en Riga is de Oostzeevaart. In het midden van de 19de eeuw werd vaak hout uit gehaald uit Riga.

poppen-van-rigaTijdens de perestrojka begon de Letse Inara Liepa uit Riga met het vervaardigen van handgemaakte poppen en het samenstellen van een tentoonstelling. Deze poppen hebben voor haar een grote emotionele waarde. Ze herinneren haar aan het vrije Letland van voor de Tweede Wereldoorlog. Doordat ze zelf poppen maakte en exposeerde groeide haar bekendheid. Ze kreeg oude poppen aangeboden waar soms geheime briefjes inzaten.

De verzameling poppen is inmiddels in diverse musea in Rusland en Duitsland te zien geweest. Nu dus in Veendam. De Letlanddagen zijn van 29 september tot 12 januari 2014.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
8 + 28 =