Koopzondag 2014

Zoals ieder jaar wordt aan het eind van het jaar de koopzondagen voor het volgende jaar besproken. Zoals altijd is dit een redelijk omstreden onderwerp waarbij het nu gaat om 16 koopzondagen. Realiseert het banen, is rust op zondag ook niet belangrijk, concurrentie etc. Op dit punt waren drie insprekers tijdens de commissievergadering Werk en Inkomen. Zoals altijd zijn er voor en tegenstanders.

raadsvergadering-W-I-20-11-Bert Jan Hakvoort , voorzitter van de City Club Groningen was van mening dat er breed draagvlak is onder de ondernemers in de stad voor een complete zondagsopening. In ons land hebben 40 steden al een openstelling van de winkeltijden, daar hoort Groningen ook bij.

De winkeltijdenwet is aangepast waarbij winkels tot 22:00 open mogen zijn. Dit heeft niet geleid tot frauduleuze zaken maar ook niet tot een verder vrij ondernemerschap.

Toch was niet iedereen het er mee eens. Zo was er een vertegenwoordiger van de avondwinkels en kleine levensmiddelenwinkels die niet blij was met de extra zondagsopeningen voor de grote supermarkten. De avondwinkels kunnen wel om 12:00 open mogen ter compensatie. De grote supermarkten kunnen kan de omzet van zondag wel missen, de kleine winkeltjes niet, aldus de inspreker.

Een derde inspreker was fel voorstander voor 52 koopzondagen per jaar. Uit cijfers is gebleken dat dit landelijk een positieve omzetstijging heeft gebracht bij diverse winkelketens, behalve bij de filialen in Groningen.

De politiek

De SP, ChristenUnie en CDA zijn allen fel tegen deze plannen. De SP vraagt zich af of de City Club Groningen nog wel een Groningse is. Het ‘grootkapitaal’ moet een toontje lager zingen, aldus J. Dijk.

Mevr. Kuik van het CDA noemt het valse concurrentie en vreest zelfs voor verlies van banen bij het MKB. Het MKB-kleinbedrijf in Groningen zou zich niet vertegenwoordigd voelen door de Groninger City Club. De VVD geeft aan dat 58% tijdens de ledenvergadering van de GCC achter een verruiming van het aantal koopzondagen is.

Het college gaf aan dat de evaluatie niet echt uitgebreid was, maar de discussie zal altijd blijven. Student en Stad stelde voor om het toerisme op zondag ook in kaart te brengen en bij de evaluatie te betrekken.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
5 + 13 =