Automotive, banken en leningen…slechte combinatie

Banden Groep Noord uit Bedum is een van de gelukkige ondernemingen in het project Innovatief en Duurzaam MKB Groningen. Met een subsidiebedrag van 71.865 euro kan het bedrijf een unieke velgenwasstraat laten ontwikkelen die zuinig omgaat met water binnen een gesloten systeem. Het gaat dan wel om de helft van het totale bedrag wat nodig is voor dit project. De andere helft van het bedrag zal het bedrijf zelf voor moeten zorgen.

De grote bedrijfshal bij Banden Groep Noord
De grote bedrijfshal bij Banden Groep Noord

Op dit moment bestaan er al velgenwasmachines waarbij er nog altijd veel menselijke handelingen nodig zijn, de banden niet optimaal schoon worden en er niet tegelijkertijd kan worden gecontroleerd of de band die om de velg zit nog in goede conditie is en de juiste profieldiepte heeft.

Leningen…geen kans

Veelzeggend detail is dat de Banden Groep Noord voor dit innovatieve idee zich niet eerst heeft gewend tot de reguliere banken om een lening aan te vragen, maar meteen een poging heeft ondernomen om via bureau Direction (subsidies & Groeifinanciering) om aan financiële middelen te komen om hun expansie mogelijk te maken. Dit in tegenstelling tot een eerder bezocht bedrijf, de Kleinstesoepfabriek, die wél eerst het traject langs de banken heeft gemaakt.

Beide wegen van beide bedrijven leiden uiteindelijk naar dezelfde oplossing: gemeenschapsgeld via subsidie van de Provincie Groningen. Banken zitten niet te springen om in deze tijd leningen te verstrekken. Banken willen garantie en eisen eerst een traject van bijna een jaar waarin een bedrijf wordt gemonitord.
Dit gegeven remt een ondernemer en zijn bedrijf verschrikkelijk af in de ontwikkeling en groei. Ideeën die op de lange baan moeten worden geschoven gelden als gemiste kansen.

Innovatie kan uiteindelijk leiden tot meer banen

Banden Groep Noord laat een velgenwasstraat ontwikkelen die op den duur moet zorgen voor rendement. Dat wil zeggen uiteindelijk een veel grotere opslag van banden doordat er meer banden per uur gereinigd kunnen worden. Automatisch komen dan banen beschikbaar om de opslag en distributie van banden en velgen logistiek te verwezenlijken. Dus een tak van een bedrijfsproces automatiseren wil niet altijd zeggen dat er bezuinigd wordt op personeel. Het één is niet automatisch een gevolg van het ander.

De velgenwasstraat is tot nu toe nog een project op papier maar zal in de komende weken gerealiseerd worden in het immense pand in Middelstum waar nu al gemiddeld ongeveer 3000 banden liggen opgeslagen.

Duurzaam en het milieu

Voor de Banden Groep Noord staat het belang van het milieu bovenaan. Banden zijn voor een groot deel van rubber gemaakt en daarom is het belangrijk dat deze gerecycled worden. Zo worden bijvoorbeeld rubberen tegels rondom speeltoestellen gemaakt van rubbergranulaat, afkomstig van oude autobanden.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
7 + 10 =