Als het goed is, dan mag het ook gezegd worden

De Gemeente Groningen had de eer om dit jaar de intocht van Sinterklaas te regelen op 16 november. Het werd live op TV uitgezonden. Ook voor de landelijke pers moest natuurlijk wat geregeld worden. Bij een landelijk intocht van de Sint kun je verwachten dat de hele Nederlandse pers aanwezig zal zijn. RTL Nieuws, De NTR, NOS, noem het maar op, ze waren er allemaal. Natuurlijk ook de hele kleintjes, waar onder ik. De Gemeente had het wat mij betreft allemaal goed geregeld en de pers werd met alle egards ontvangen.

pers1
Op het balkon van roeivereniging ‘De Hunze’

We werden hartelijk ontvangen in het gebouw van de Gemeente Groningen aan de Europaweg waar koffie, thee en speculaas klaar stonden en we onze groene persarmbandjes en een persmap kregen. Sommige van ons moesten dan ook van ver komen. Maar Groningen is echt niet aan de andere kant van de wereld, ook al is dat wel de gedachte die leeft bij veel mensen uit de Randstad.

Er was zelfs een journalist uit New York overgekomen om een reportage te maken over het kinderfeest ‘Sinterklaas en zwarte piet’. Meer specifiek dus over het anti-zwarte pieten sentiment van de laatste tijd, of beter gezegd de laatste jaren, want ieder jaar komt het weer boven borrelen. Dat de VN, of personen die zich voordoen als VN, zich hiermee wilden bemoeien, dat was natuurlijk wereldnieuws, vandaar dat New York aanwezig was.

pers2
Op het balkon van roeivereniging ‘De Hunze’

Tijdens koffie, thee en speculaas was er tijd voor een serieuze briefing, maar pas nadat we welkom werden geheten door wethouder Joost van Keulen (VVD). Om half elf werden er twee luxe touringcars voorgereden en vertrokken we gezamenlijk, inclusief lunchpakketje, naar de Praediniussingel (Zuiderhaven) waar we ons op het balkon van roeivereniging ‘De Hunze’ mochten opstellen. Vanaf dat punt hadden we een perfect uitzicht op de Sluiskade en de Museumbrug en konden we de stoomboot, Sint en pieten, perfect zien aankomen en vastleggen.

De ochtend begon zonnig en iedereen had een opperste beste humeur. In het begin, zo rond kwart voor elf, was het dan ook aangenaam vertoeven op het balkon van de roeivereniging, maar naarmate de tijd verstreek, daalde de temperatuur en kwamen grijze wolken overdrijven. Rond half twaalf had de mooie, strakke blauwe lucht plaatsgemaakt voor een dik, grijs wolkendek. En het werd koud, zelfs zo koud dat ik wenste dat ik handschoenen had meegenomen.
Misschien was het een beginnersfout van me om geen muts en handschoenen mee te nemen, want ik zag de collega’s om mij heen overal mutsen en handschoenen vandaan toveren. Dit was een goede les en overkomt me niet weer.

pers3
Met de ‘persbus’ naar de Grote Markt

Nadat de Sint was gearriveerd op de stoomboot en werd ontvangen door tijdelijk burgemeester Vreeman, vervolgde hij zijn weg met Amerigo en pietengevolg, richting de Grote Markt via de Vismarkt. De pers ging snel naar de ‘persbus’ die bij het Emmaplein was blijven wachten. We werden naar de Grote Markt gereden, met een motoragent voor op, om daar de Sint op te wachten vanaf het dak van het informatiecentrum. Snel nog even een broodje naar binnen werken uit het lunchpakket. Tegenover Vindicat stopte het gevolg en we werden naar het dak van het informatiecentrum begeleid. Prachtig om vanaf deze hoogte de Grote Markt te zien vol staan met enthousiaste ouders met verklede kinderen die de kou trotseerden.

Tijdens het programma op de Grote Markt was er tijd voor koffie, thee en cake in het gemeentehuis, waar ook de persconferentie zou plaatsvinden in de Oude Raadzaal. Ondertussen werden de kinderen nog even vermaakt door de Sint, en zwarte pieten die van het dak van het Gemeentehuis naar beneden gleden. Ook Imca Marina was uitgenodigd om een liedje te komen zingen terwijl de Sint naar de persconferentie ging. Het was één groot, gezellig kinderfeest.

pers4
Op het dakterras van het informatiecentrum op de Grote Markt in Groningen

Sinterklaas gaf een perfecte persconferentie en wist overal een antwoord op. Ook de minder leuke vragen pareerde hij met te zeggen dat alles wel goed zou komen, vanzelf. Er waren ook kinderen bij deze persconferentie aanwezig, dus een ander antwoord had ook niet gekund. De kinderen stelden om de beurt vragen aan de goedheiligman. Twee kinderen mochten bij de Sint komen, hem een tekening geven en wat vragen stellen. Daarna was het afgelopen. We werden weer netjes naar de bussen begeleid die de hele tijd waren blijven staan op de Grote Markt. Toch wel voldaan van alle indrukken reden we terug naar de Europaweg om zo onze eigen weg weer te gaan. Complimenten voor de Gemeente Groningen, netjes geregeld.

pers6
Persconferentie in de Oude Raadzaal

Al met al was het gewoon een leuk sinterklaasfeest geworden, zonder problemen. Dat kun je van Amsterdam niet zeggen. Ook op zondag, als de Sint officieel aankomt in Amsterdam, wordt er weer gedemonstreerd tegen de ‘knecht van de Sint’. ’Er was in Groningen zeker rekening mee gehouden. Zo waren er 180 agenten op de been en 150 particuliere beveiligers. Er was zelfs een demonstratie vak ingericht op de vismarkt. Gelukkig was er helemaal niets aan de hand.

Mike Tomale

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
26 × 21 =