Stadspartij Groningen en Robert Prummel, ‘Gekke Henkies’ van raad en stad?

Ik vraag me af in hoeverre de Stadspartij Groningen serieus wordt genomen. Ik volg nu toch al een tijdje de Groningse politiek en zie dat iedere keer voornamelijk Robert Prummel eigenlijk niet serieus wordt genomen door zowel de raad als het college. Het zal wel een politiek spelletje zijn, die sneren aan elkaar geven tijdens de raadvergaderingen, maar op mij komt het behoorlijk onprofessioneel over.

splogoMisschien ligt het aan mijzelf omdat ik toch wel sympathie heb voor de Stadspartij (underdog) maar als we ‘op het gemeentehuis’ mogen generaliseren denk ik dat er niemand werkt die de Stadspartij openlijk serieus neemt. Je hoort voor de PvdA of SP te zijn. Dat is goed voor je carrière en ondertussen ‘common knowledge’.

Toen ik laatst een van de wekelijkse vergaderingen te vroeg in het persbankje zat te wachten en in gesprek kwam met ‘iemand’ die in het gemeentehuis werkt, werd mijn vermoeden bevestigd. Een vriendschappelijke klop op mijn schouders met een opmerking “wie neemt die lui nu serieus”. We hadden het dus over de Stadspartij.

Als je dan zoveel maal in de raadzaal voor paal wordt gezet door collega raadsleden, dan vind ik het knap dat Prummel een mooie, kritische samenvatting kan schrijven zonder zich uit te laten over de toch wel persoonlijke vernederingen. Het lijkt erop dat leeftijd het op het terrein van fatsoen wint.

Zoals afgelopen begrotingsdebat door mevrouw Kuik van het CDA, die geen antwoord wist op de vraag of de stelling van Prummel en maar meteen begon met jij-bakken.

“De heer Prummel krijgt straks mijn verhaal op papier, misschien dat het dan doordringt.”

Met andere woorden: “hoe waag jij het om mijn toespraak te interrumperen?” of met andere woorden: “ik weet het antwoord gewoon niet”.

Of de Jos van Rooij-methode van Student en Stad, die liever een sneer geeft dan op een nette manier Robert Prummel te voorzien van repliek.

“Misschien kan de heer Prummel mij een foto van zichzelf geven en die hang ik dan op in mijn huiskamer. Iedere keer als ik een probleem heb waar ik geen oplossing voor weet, dan kijk ik naar die foto en denk ik: we kunnen het ook op de Prummel-manier doen.”

Ongetwijfeld dat het niveau van onze studenten raadsleden vele male hoger is dan het mijne….alleen dat fatsoen hé… Nu kun je wel beweren dat dit onder de noemer ‘echte politiek’ mag worden geschoven, maar dat is een té makkelijke uitvlucht. Het is arrogantie ten top en gebrek aan fatsoen bij sommige van onze studenten raadsleden. Over het PvdA en SP-sentiment bij de Gemeente en ambtenarij in onze stad nog maar te zwijgen.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
7 ⁄ 1 =