Mini symposium CDA over gemeentelijke herindeling

In Motel Van der Valk te Zuidbroek organiseerde de fractie van de Provinciale CDA op 12 november een mini symposium. Als speakers waren uitgenodigd Professor Michiel Herweijer, hoogleraar bestuurskunde aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, Rikus Jager (CDA), burgemeester van de nieuwe gemeente Westerveld en voormalig CDA Tweede Kamerlid en CDA Statenfractievoorzitter Patrick Brouns.

CDA_mini_symposium
Van links naar rechts: Rikus Jager, Michiel Herweijer en Patrick Brouns

Gemeenten hebben opdracht gekregen van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk om uiterlijk 3 december van dit jaar aan te geven wie met wie wil gaan. De eerste harde eis (19 februari 2013 – decentralisatiebrief ) van gemeenten met minimaal 100.000 inwoners is intussen van tafel.

Het CDA is van mening dat er teveel wordt gekeken naar wie met wie wil samengaan bij de herindeling en dat er geen rekening wordt gehouden met de consequenties voor o.a. de bewoners. De 1 miljard bezuiniging is het enige doel en daarbij wordt letterlijk overal aan voorbij gegaan en geen rekening gehouden met gevolgen en consequenties. Empirische onderzoeken hebben aangetoond dat schaalvergroting nooit leidt tot bezuiniging, aldus Patrick Brouns.

Constitutionele verandering

Professor Michiel Herweijer benadrukt het feit dat we te maken hebben met een constitutionele verandering die volgens de de wet AHRI kan plaatsvinden. Plasterk als zijnde minister maar ook als PvdA lid wil deze decentralisatie van bovenaf doorvoeren, samen met zijn partij. In dat geval hebben veel gemeenten in de Provincie Groningen weinig kans gelet op de samenstelling van Gemeenten en Colleges waar PvdA de scepter zwaait.
Wel wordt meegegeven dat bijvoorbeeld de provinciale herindeling, van 12 naar 5 provincies, voorlopig ook van de baan is. Groot struikelblok hierbij is het gebrek aan visie en overtuigende argumenten. Dictaten en tijdsdruk van bovenaf zijn strijdig met de grondwet en het Europese Handvest inzake lokale Autonomie.

Het huis van Thorbecke is toe aan een grondige reconstructie

Burgemeester Rikus Jager gaf aan dat overheden en bestuurders de werkelijkheid en de basis kwijtraken. Door schaalvergroting zal de politiek nog meer verwijderd raken van de bevolking. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Wellicht dat “Het huis van Thorbecke” toe is aan een grondige reconstructie. Tevens pleit de burgemeester van de nieuwe gemeente Westerveld (samenvoeging Diever, Dwingeloo, Havelte en Vledder ) voor coöperatieve modellen.

Bij de bijeenkomst in de Martinikerk op maandag 4 november, waarbij minister Plasterk ook aanwezig was, werd hem de vraag voorgelegd waar het draagvlak onder de burgers vandaan moest komen. Een vraag waarop de minister geen antwoord had.

Constructief

Het CDA beseft dat, wat de top-down methode van o.a. de PvdA betreft bij dit dossier (ARHI art.12),  het een verloren strijd is in onze provincie en wil zich daarom ook constructief opstellen om de schade enigszins te beperken.

Vandaag beginnen alvast de verkiezingen in vier gemeenten die te maken krijgen met een herindeling. De uitslag van deze verkiezing kan wel eens een eye-opener worden voor de landelijke politiek. De landelijke gemeenteraadsverkiezingen zijn op 19 maart waarbij de herindeling zeker een onderwerp zal zijn.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
20 ⁄ 10 =