Locomobiel in Thesinge

stoommachine of locomobiel
stoommachine of locomobiel

Af en toe zijn er van die momenten dat  ‘het nieuws’ zomaar in de schoot wordt geworpen. Of zoals sommige zeggen: “het nieuws ligt gewoon op straat, je moet het alleen zien”. Tijdens een van mijn tochten zag ik in Thesinge zomaar een stoommachine naast een boerderij staan.

De eigenaar van deze locomobiel is tevens eigenaar van de boerderij Steerwolde aan de Lage- weg in Thesinge waar deze prachtige stoommachine in de tuin staat. Hij  wist me te vertellen dat ze na de Tweede Wereldoorlog dit apparaat gebruikten om aardappels mee te koken. Drie hogedrukpannen van 5 mut elk werden dan op de stoommachine aangesloten en op die manier konden ze veel aardappelen in één keer koken. Die aardappels waren niet voor eigen consumptie maar diende als varkensvoer.

De plaat met naam
De plaat met naam

De stoommachine is voor de Tweede Wereldoorlog gemaakt in Breslau / Bromberg door T.H. Floether en had diverse mogelijkheden. Zo werd deze machine ooit gebruikt bij turfgraverijen en als aandrijfmechanisme voor dorstmachines. De machine kon door paarden worden voortgetrokken.

Veel is er niet te vinden over T.H. Floether op internet, dan alleen een paar stoommachines met zijn naam erop die ook nog functioneren en gebruikt worden (zie filmpje onderaan)

De machine staat nu letterlijk weg te roesten op het erf van de boerderij, en dat is jammer. Het gaat toch om een stukje geschiedenis. De eigenaar is (nog) niet van plan om de machine in een museum te laten plaatsen noch in zijn grote schuur, die de machine eventueel wat meer bescherming kan bieden tegen de invloeden van het klimaat.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
15 ⁄ 3 =