Een Nederlandse LGBT expo in Rusland

Na de ophef rondom het Nederland-Rusland debacle in o.a. Moermansk is het op het cultureel niveau tussen beide landen tamelijk stil geworden. We horen momenteel veel berichten over de Greenpeace rechtszaak waarin Rusland een houding aanneemt die indruist tegen wat wij in Nederland gewend zijn. Ook het bezoek van onze koning en koningin aan Rusland wordt breed uitgemeten in de pers. Sinds kort is bekend dat President Vladimir Poetin toch persoonlijk het koningspaar zal ontvangen.

77_Queerussia-uitnodigingPoetin zei bij een ceremonie voor nieuwe ambassadeurs vorige week al dat hij uitkeek naar het bezoek van de koning. Daarbij verwees hij naar de succesvolle zakelijke en culturele evenementen van het Nederland-Rusland jaar.(bron: NU.nl)

Overheid, Pers en media zwijgen

Achter de schermen gebeurt ondertussen van alles, ook al wordt dit veelal niet in de pers of op internet bij de overheid gepubliceerd. Sommige kwesties liggen op dit moment simpelweg té gevoelig. Zo zal bijvoorbeeld het koningspaar het homodroomboek niet aanbieden aan Poetin.

Vanuit Nederland, en specifieker vanuit Groningen, worden in het kader van culturele uitwisseling activiteiten ontplooid die een bijdrage leveren aan het bilaterale Nederland-Ruslandjaar en tevens de positie van homo-emancipatie op de agenda zetten. Een maatschappijkritisch onderwerp wat na de voorgaande gebeurtenissen tussen Rusland en Nederland een controversieel onderwerp is geworden.

LGBT expo

Zo heeft kunstgaleriegalerie MooiMan uit Groningen toestemming van zowel het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken als de Russische autoriteiten om dit jaar nog drie expositie te houden in Rusland, respectievelijk in St. Petersburg, Moermansk en als laatste Moskou.

Het comité van aanbeveling, bestaande uit o.a. Eberhard van der Laan en Boris Dittrich staan pontificaal achter de initiatiefnemers van ‘Russia: may I have this dance?’ Deze expositie werd al eerder gepresenteerd in de vorm van een preview tijdens de Internationale Coming Out Dag 2013.

“een sportieve kijk op het internationale same-gender ballroom dancing, onderdeel is geworden van het culturele programma van het Nederland-Ruslandjaar 2013”

Een probleem wat nu wel de kop opsteekt is dat sponsoren en donateurs, die toezeggingen hadden gedaan, zich na alle vervelende fitties tussen Nederland en Rusland hebben teruggetrokken. De reden hiervoor laat zich eenvoudig raden.

Koningin solidair met homo-emancipatie

Koningin Maxima heeft op 25 mei in Groningen het fotoboek ‘Asylum’  ontvangen namens het de Groningse LGBT-gemeenschap. Ook was koningin Maxima 16 mei aanwezig op de eerste Europese LHBT-congres in Den Haag. Een evenement waar minister Jet Bussemaker namens het kabinet gastvrouw is. Hiermee geeft onze koningin te kennen solidair te zijn met homo-emancipatie.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
40 ⁄ 20 =