Wat doet de Provincie Groningen om misbruik tegen te gaan? (Deel 2)

Wie zegt dat de Kleinstesoepfabriek bijvoorbeeld niet financieel aan de grond zat en dit krediet als een kans zag om een bepaalde periode te overbruggen? Heeft de Provincie Groningen daar ook naar gekeken? Is het niet zo dat de burger dan recht heeft om te weten hoe en waarom de uitgifte van subsidies van Innovatief en Duurzaam MKB Groningen op het eerste oog zo gemakkelijk gaan?

provincie_Groningen
foto: Mike Tomale – provinciehuis Groningen

De afdeling communicatie van de Provincie Groningen beantwoorde mijn eerste e-mail netjes en snel en voorzag mij van de documenten waarom ik vroeg. De subsidieaanvraag van de Kleinstesoepfabriek kwam binnen alsook de toekenning en het uiteindelijke persbericht wat werd geplaatst. Wat ik niet kon vinden waren cruciale documenten die deze aanvraag konden onderbouwen.

In het hele traject, vanaf de aanvraag van de subsidie tot de toekenning, is geen offerte op tafel verschenen. Klaarblijkelijk heeft de Provincie Groningen blindelings vertrouwen in de aanvraag van de Kleinste Soepfabriek. Misschien is het toeval dat deze documenten er niet bij zitten? Of wil de Provincie Groningen mij geen inzage geven?

Wob-verzoek

Tijd om toch maar eens een WOB-verzoek in te dienen bij de Provincie Groningen en alle gegevens controleren. Alleen duurzaam en roepen dat het de werkgelegenheid wellicht kan stimuleren zijn toch niet de enige inhoudelijke argumenten bij een aanvraag? Hoe zit het met de financiële positie van het bedrijf wat de aanvraag indient? Staat het op omvallen of staan er banen op de tocht? Wordt de subsidie gebruikt als een middel om de crisis op te vangen? Hoe zit het met eind – of tussentijdse controle?

Naar aanleiding van mijn WOB-verzoek per e-mail op 15 oktober belde een dag later de afdeling communicatie van de Provincie Groningen mij op in de persoon van de persvoorlichter om een afspraak te maken en een gesprek aan te gaan om zo eventuele onduidelijkheden uit de wereld te helpen. Ook de programmamanager, die verantwoordelijk is voor diverse subsidieprojecten, zal hierbij aanwezig zijn.

Ik ging dus op 24 oktober om 14:00 naar het provinciehuis met pen en papier. Na de gebruikelijke kennismaking en kop koffie kwamen de innovatiesubsidies aan de orde. Ik legde uit dat ik graag wil begrijpen hoe de Provincie komt tot een beslissing die de burger miljoenen euro’s kost. Welke criteria worden gehanteerd en hoe die in de praktijk worden toegepast? Nadat er wat blikken werden gewisseld tussen de persvoorlichter en de programmamanager steekt deze van wal.  Hij vertelde dat het vooral ging om een laagdrempelig project. Uit de onderbouwende motivatie die bij de aanvraag moest worden ingediend moest blijken dat het innovatief was. Die uitgebreide motivatie werd uiteindelijk beoordeeld met een cijfer wat tot stand kwam door gebruik te maken van de ‘afwegingsmatrix duurzaamheid’. Maar de Provincie Groningen verzekerde mij voldoende professionals in huis te hebben, zoals onder meer de mensen van Energy Valley, die konden dit beoordelen. Alle projecten met een 6 plus, in volgorde van aanvraag, kregen subsidie.

Geen controle vooraf, alles in goed vertrouwen. Een rondleiding van iemand van de Provincie vooraf en een controlerende rondleiding achteraf. Dat was het zo ongeveer. Geen controle op besteding van de gelden, geen financiële verantwoording, als de doelen die opgegeven zijn in de aanvraag maar gerealiseerd zijn.

Ik gaf aan drie bedrijven te bezoeken om te kijken hoe de stand van zaken was. De projectmanager stelde voor om contact op te nemen met de drie bedrijven die ik opgaf om mij aan te kondigen.  Overleg vooraf? We geven de Provincie Groningen het voordeel van de twijfel.

Volgende keer een verslag van een eerste bezoek.

Deel 1 in dit onderzoek (update 10-11-13: Soepsidie)

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
28 − 22 =