Meedoen, belangrijker dan winnen: de 4 mijl van Groningen

Zondag 13 oktober 2014 stond in het teken van één van de grootste sportevenementen in de stad Groningen, de 27ste editie van de 4 Mijl van Groningen. Vorig jaar, op 14 oktober 2012, gingen 20.000 stadjers over de finish op de Vismarkt. Dit jaar vertrokken 1000 extra lopers in Haren waaronder ook de drie teams van bouwmarkt Hornbach.

4mijl
foto: Mike Tomale – 4 mijl, vertrek in Haren

De bedrijven recreantenloop

Voor veel van de deelnemers in de categorie recreanten ging het maar om één ding, namelijk de finish halen. Er is maanden voor getraind en ieder atleet heeft zo zijn eigen beweegredenen om die 6437 meter te lopen. Voor de één is het een overwinning op zichzelf, voor de andere een weddenschap. Winnen is zeker niet het enige doel.

Voor de start werd op het Haderaplein in Haren nog even een krentenbol met kaas genuttigd, power-repen, Redbull en zelfs hier en daar een sigaretje. De sfeer zat er goed in. Sommigen hadden hard getraind voor deze gebeurtenis maar sommigen deden zo maar even mee, voor de gezelligheid.

De bedrijven wedstrijdloop

Bij Hornbach deden 14 hardlopers mee in de categorie wedstrijdloop voor bedrijven. Het te tackelen record stond op 30 minuten. Er werd gestart vanuit startvak 1. Uiteindelijk mocht als snelste tijd 26:57 worden opgeschreven bij de mannelijke wedstrijdlopers. De snelste dame van Hornbach zette een tijd neer van 36:33.

Veel van de hardlopers hadden vorig jaar ook meegedaan en hun persoonlijke records gebroken. Sommigen zelfs met 5 minuten. De oudste loper van Hornbach was 62 en verbrak zijn record met 5 minuten. Geen van de hardlopers van Hornbach had het gevoel dat het onderweg zwaar was of dat er momenten waren dat ze op zouden geven. Door de enthousiaste menigte werden ze als het ware op handen gedragen.

Na afloop van de wedstrijd werd er nog even gezellig bijgepraat in Pizzeria Capricio aan de Akerhof. Iedereen was dik tevreden met de resultaten, en als het aan de groep lag, dan werd er volgend jaar weer meegedaan.

Veel internationaal talent

Bij de profs gingen Osman uit Iritrea en Haile Gebrselassie uit Ethiopië de strijd aan met elkaar om het wereldrecord van 17.06 te verbeteren wat sinds 2011 op naam staat van Vincent Yator uit Kenia. Bij de dames ging de strijd tussen Viola Kibiwott (4 Mijl 2012) en Emily Chebet (4 Mijl 2010), beiden afkomstig uit Kenia.

Uiteindelijk won Yenew Alamirew (Ethiopië) bij de heren met een tijd van 17:30 en Viola Kibiwott bij de dames met 19:14.

Klik hier voor de fotoreportage

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
8 × 14 =